HOKEJ NA LEDU U B i H i SARAJEVU


Na Jezeru i pionirskoj dolini, danas Koševo klizalo se već s početka XX vjeka . Prvi pisani trag je iz 1953. godine kada je u svojim memoarima pisao poznati sportski stručnjak i entuzijazist Jaša Bakov koji je u Sarajevu trenirao atletičare. Ali volio je klizanje i hokej na ledu. Ubrzo je primjetio da je baš Sarajevo podneblje gdje bi ovaj sport mogao da se razvija.

U novembru 1953. godine počela zima, mraz i ledi se voda po livadama a i jezero u Pionirskoj dolini .
Agituje Jaša i klizači dolaze. I do sada su klizači jurili na klizaljkama ali uglavnom niz sokake i strme ulice Sarajeva.
Jaša klizačima pokazuje neke figure klizačke i svi mu se dive i pridružuju. Nakon nekoliko dana organizuje se takmičenje u klizanju.
Najspretniji u početku su : Laban, Bakov, Andrilovič, Vuk, Dimitrijević, Frajsar a među njima jedan od prvih igrača hokej kluba i do sada aktivista HK «Bosna» Krešo Trboglav.
Među klizačima je mnogo zainteresovanih za hokej i sami prave štapove od grana i slično.
Ode Jaša u Novi Sad i u Savezu sportova ispriča Erceganu šta se dešava u Sarajevu.
Odobrio Ercegan 58 štapova i Jaša ih odnese u Sarajevo.
I tako je počelo sa hokejom u Sarajevu.
Formiraju se ekipe, igraju jedna protiv druge. Nabavljaju se klizaljke, neko dobije, neko kupi sam. Jaša, Laban, Rajniš i drugi se bore da dobiju neku pomoć sportskih struktura u Sarajevu jer bi to bilo neophodno za pravi hokej klub.
Ima tu problema, nerazumjevanja ali Bakov daje svoje pare kada zatreba.
Sredi Bakov i ekipa iz Sarajeva ode u Beograd da pokaže šta zna.

Prve utakmice hokejaša iz Sarajeva i odlični rezultati :
PARTIZAN – SARAJEVO 5:4 te C.ZVEZDA - SARAJEVO 3:3

SASTAV EKIPE SARAJEVA :
Hamić, Rajniš, Bokan, Burazor, Čorovič Karalič, Laban, Trboglav, Simić, Šandor, Bakov.

Hokejaši se zagrijali i traže druge protivnike. Bakov piše u Ljubljanu i Jasenice i moli da ih pozovu. Ekipa odlazi u Sloveniju. Ali tamo se igra dobar hokej.
Prvu utakmicu Sarajlije gube 40:0 ali druga mnogo bolja, samo 14:0, ali nije ni čudo, to je protiv Slovenaca.
Po povratku u Sarajevo hokejaši ne miruju. Treniraju, igraju utakmice, turniri, publika dolazi i gleda.
Hamdija Pozderac (politički lider) obećava, bit će kaže hokeja u Sarajevu.

Formiran je hokej klub «Bosna». ali problemi oko sredstava za opremu i putovanja i dalje su prisutni. Jaša Bakov je u Sarajevu odradio svoje. Animirao je brojne Sarajlije za klizanje i hokej, otkrio sklonosti i ljubav Sarajlija za ovaj dinamični i zanimljivi sport i zgodne klimatske uslove za izgradnju pravih klizačkih terena. Ali nakon dvogodišnjeg boravka u Sarajevu Jaša se morao vratiti u Novi Sad gdje je živio i radio. Njegovim odlaskom aktivnost hokej kluba u Sarajevu je prestala ali klizača i hokejaša nije.
Izgrađena je ledena dvorana u SKENDERIJI i uslovi za hokej postoje.

 

Za ponovno pravo aktiviranje hokej kluba Bosna čekalo se do 1980 godine. (zvanična godina osnivanja)
Hokejaši iz vremena kada je Jaša Bakov bio u Sarajevu, Trboglov Krešo i Željko, Slavko Burazor a uz njih drugi sportski radnici koji su volili hokej : Zdravko Kebat, Karalić Ramo, Grujo Matić, Ibro Jelać, Anto Banić, i drugi okupljaju klizače u Sarajevu i formiraju hokej klub «Bosna».

Na slici s desne strane iz Oslobođenja od 12.5.1980. suhi trening u FIS-u prije zvaničnog datuma osnivanja kluba Gore lijeva na desno: Tasović Milan, Matić Tonći, Mirković Branislav, Vlado Čabak, Bekić Neven. Dole s lijeva na desno: Požegija Admir, Planinič G., Dado Zubović, Kebat Zdravko (trener) Vemič, Krajić Dragan i Brajdić Goran.
Uspostavlja se sportska saradnja 80 tih sa gradovima gdje se već igra pravi hokej, Sisak, Beograd, Subotica.
 

Najbolja saradnja i velika pomoć dolazi od HK «INA» Sisak. Daju nam besplatno korištenje leda, pomažu u opremi, u stručnom pogledu i slično.
Period od godinu, dvije iskorišten je za sticanje hokejaškog iskustva i formiranje ekipe za takmičenje. Uspostavljena je sportska saradnja sa prijateljima iz Češke, klubom «KONSTRUKTIVA». Uslijedila su gostovanja pionira u Pragu a zatim klub iz Češke dolazi u Sarajevo.
Promocija hokeja je u pravom smislu provedena. Česi nam pomažu u opremi, ali i što nam je bilo veoma važno u stručnom pogledu i prenose nam iskustva u organizovanju kluba što je kako se zna u Češkoj na visokom nivou.
Formirana je i seniorska ekipa, igraju se prve utakmice.
 

U Sarajevu 1981 godine na godišnji odmor dolazi Jaroslav Jandaurek,(Slika Desno Muhić, Jandourek i Gajic na treningu) hokejaški trener i nekadašnji igrač SLAVIJE iz Praga i Češki reprezentativac.
Ostao je u Sarajevu duže nego što je planirao. Procijenio je da bi Sarajevo ubrzo moglo postati pravi hokejaški centar. Nije se prevario. Cijeli odmor je proveo radeći sa hokejašima prenoseći im svoje bogato znanje.
Već slijedeće godine angažovan je kao profesionalni trener u hokej klubu «Bosna».
Formirana je ekipa za takmičenja. Pored toga trener Jandonrek očito koristi iskustva iz Češke i organizuje masovnu školu hokeja iz koje ubrzo regrutuje veliki broj talenata.
Izgradnja ledene dvorane u SKENDERIJI u to vrijeme nije adekvatno korištena za aktivnost klizača i hokejaša. Bilo je dosta nerazumjevanja i poteškoća ali svaki početak je težak.
 

1981/82 Hokej klub «Bosna» je i zvanično uključen u takmičenja u II Saveznoj ligi.
Učešćem u ovom takmičenju klub stiče takmičarsko iskustvo, dolaze bolji rezultati a interesovanje Sarajlija za hokej postaje sve veći.
U ekipu su angažovani i neki igrači iz Zagreba i Skoplja uz čiju pomoć je ekipa postizala sve zapaženije rezultate.
Treba spomenuti i veliki doprinos Zagrebčanina Željka Stoisavljevića i kao igrača i čovjeka sposobnog za kvalitetnu organizaciju rada u klubu.
U takmičenju u II Saveznoj ligi u 1982/83 godinu igrali su slijedeći igrači :

Matić, Šišić, Škrijelj, Cvitanović, Požegija, Brajdić, Mučibabić, Čabak, Đozgić, Zurak, Gajić, Stoisavljević, Atanasov, Dautbegović, Mirković, Ređić, Karalić, Trboglav, Mitrović, Kebat, Prica, Planinič, Stradal, Njegać, Belev, Muhić. Trener Jaroslav JandourekPored takmičenja u II Saveznoj ligi u klubu je i dalje puna pažnja posvečivana masovnosti škole hokeja i mladim hokejašima sa kojima su uz trenera Jandoureka radili i neki stariji igrači Karalić, Šišić i Škrijelj.


Dobivanjem organizacije XIV ZOI 84 u Sarajevu izgrađena je 1982.godine Olimpijska dvorana ZETRA. Iskazana je i nužna potreba za razvojem hokej kluba. Hokej na ledu je jedan od najatraktivnijih Olimpijskih sportova koji zahtjeva dugotrajne i veoma složene teorijske i praktične pripreme za opštu i tehničku organizaciju a bez pomoći kadrova okupljenih u jednom hokejaškom klubu koji je aktivan i koji se stalno razvija, gotovo je nemoguće bilo zamisliti organizaciju olimpijskog hokejaškog turnira.
 

 

 

U pripremi olimpijskog turnira u hokeju na ledu u Sarajevu u ledenoj dvorani ZETRE i SKENDERIJE održani su brojni turniri i utakmice kao što su : međudržavna utakmica JUGOSLAVIJA – RUMUNIJA, hokejaški turnir uz učešće ekipa :
POLJSKE, ŠVICARSKE, RUSIJE, I JUGOSLAVIJE, KUP BRATSVA I JEDINSTVA ZA JUNIORE, PRVENSTVO EVROPE UA JUNIORE C GRUPE UZ UČEŠĆE REPREZENTACIJE VELIKE BRITANIJE, BELGIJE, ŠPANIJE I JUGOSLAVIJE.
Priređena je još jedna zanimljiva utakmica u pripremi naše reprezentacije za olimpijski turnir.
Naime reprezentacija je podjeljena u dvije ekipe od kojih je jedna igrala pod imenom «Bosna».
U obje ekipe je igralo nekoliko igrača našeg kluba. Publika je navijala za ekipu «Bosne» koja je pobijedila sa 10:8.
 

Bile su to prilike gdje je Sarajevska publika još više zavolila ovaj atraktivni sport, nagoviještene mogućnosti korištenja igračkih objekata a ocijenjena je i velika spremnost aktivista kluba za provođenje opšte i tehničke organizacije prestoječeg olompijskog turnira u hokeju na ledu.
I zaista svi aktivisti hokej kluba i igrači su dali veliki doprinos u opštoj, a naročito tehničkoj organizaciji najbolje organizovanim olimpijskim igrama do tada održanim.
Odgovorne funkcije obavili su baš aktivisti hokej kluba kao Petričević Sreten – rukovodilac takmičenja na olimpijskom turnitu a takođe važne funkcije u tehničkoj organizaciji obavljali su : Trboglav Željko, Vidaković Milan, Karalić Ramo a Sarić Duško je bio u glavnom štabu olimpijskog turnira.
ZOI 84 je bila prilika da Sarajlije na djelu vide i brojne svjetske hokejaše i uživaju u atrakcijama ovog sporta. (Krutov, Larionov, Makarov – KLM...)
Izgradnjom ledenih dvorana visokog standarda stvorene su mogučnosti a i obaveza da se hokej klub «Bosna» razvije u jedan kvalitetan kolektiv što su kasnije rezultati zaista i pokazali.
 

Poznati sportski radnik i entuzijzista prof.dr. Dautbašić Sabahudin i pored raznih poteškoća svojim sposobnostima a uz pomoć ostalih prijatelja kluba postavlja organizaciju kluba na potreban nivo.
U tim je angažovan kvalitetni igrački kadar. I nakon samo tri sezone igranja u II Saveznoj ligi u sezoni 1984/85 HK «Bosna» postiže za mnoge nevjerovatan uspijeh.
Slavlje dolazi u šeher na Miljacki. Bosna je zaista ponosna. Ostvaren je plasman u I Saveznu ligu. Veliki izazov za HK «Bosna» ali i za grad Sarajevo. Treba igrati u konkurenciji klubova iz Ljubljane, Jasenica, Beograda, Zagreba i drugih gdje je hokej imao i kvalitet i tradiciju.
Sada je za hokej zainteresovan cijeli gradi publika.
Ovaj veliki uspjeh ostvarili su sljedeći igrači :
Gašper, Tokić, Nikolić, Stoisavljević, Žižanović Cvitanović, Šišić, Škrijelj, Požegija, Krajić, Gajić, Zurak, Mučibabić, Subotičanec, Trajković, Dautbegović, Brajdić, Muhić, Prica, Kunić i trener Jaroslav Jandourek.

Ne ističući pojedince jer su svi dali doprinos velikom uspjehu naglašavamo jednu zanimljivost. Baš u odlučujućoj utakmici za ulazak u I ligu «Bosna» je igrala u Zetri sa ekipom Vardara iz Skoplja. Očekivana je pobjeda ali su gosti na početku veoma iznenadili i poveli sa 5:0.
Iako zabrinjavajuće oklopnici sa Miljacke nisu mislili na poraz. U pomoć je priskočio i trener Jandourek koji je tada bio registrovan i kao igrač.
Izašao je na led i preuzeo komande u odbrani a napad je tako bio rasterećen i pojačan.
Na kraju pobjeda «Bosne» 6:5 i nastaje veliko slavlje.
Ali trener Jaroslav odlazi u svlačionicu potpuno iscrpljen jer je cijelo vrijeme bio na ledu bez zamjene što ja za njegove godine bilo zaista naporno. Ali Jaro je volio «Bosnu» i bio je na kraju presretan ali i veoma zaslužan, ne samo za ovaj uspjeh nego i za očigledan brzi razvoj hokeja u Sarajevu, nagovještavajući perspektivu i napredak ovog atraktivnog i za Sarajlije veoma omiljenog sporta.
Saradnja sa hokej klubovima iz Češke je nastavljena. Ekipa se priprema za nastup u prvoj ligi trenirajući i igrajući utakmicu u Češkoj, Pragu, i.t.d.
Za nastup u prvoj ligi publika pokazuje veliko interesovanje. Igra se u Zetri gdje može da stane veliki broj gledalaca.
Klub je ostvario neposredne kontakte sa hokejaškim savezima svih Republika i na saveznom nivou sa Dautbašić Sabahudinom.
Kao predsjednik kluba i kao član Predsjedništva hokej Saveza Jugoslavije doprinio je da HK «Bosna» bude zaista priznat član porodice najkvalitetnijih klubova u zemlji.
Kao što je poznato hokej je veoma dinamičan i naporan sport a za postizanje vrhunskih rezultata bila je potrebna neophodna pomoć savremene sportske medicine zašto se pobrinuo Dr Dragiša Stanić koji je na taj način kao i kasnije predsjednik kluba i član Skupštine HSLJ dao veliki doprinos daljoj afirmaciji kluba kao i hokejaškog sporta.
U klubu je takođe posvečena puna pažnja edukaciji stručnog kadra. Službeni delegati i kontrolori na utakmicama I Savezne lige su : Petričević Sreten, Trboglav Želimir, Vidaković Milan, Girt Đuro, Kažinić Nivzija, Kozić Milan, Živković Vjekoslav.
Ispit republičkog sudije polažu : Mučibabić, Krečo, Čabak i Đozgić a prve savezne sudije u hokej na ledu iz Sarajeva su Cvitanović Miroslav i Bajdić Goran.
Član zbora sudija HSLJ je Petričević Sreten, Šišić, Škrijelj već prenose svoje znanje kao treneri mladih selekcija kluba.
Treba spomenuti i pojedince drugih centara hokeja koji su nesebično pružali pomoć našem klubu u stručnom pogledu kao : CIRIL VISTER iz Jasenica, HEGEDIŠ IVAN, LADOCKI GABOR.
Kao instruktori za sudije, Dr. AŽMAN, NACE SEKELJ iz Ljubljane. STANKOVIĆ PETAR instruktor za Tehn.delegate kao i MARIJAN LUXA iz Ljubljane koji je bio i GENERALNI SEKRETAR SVJETSKE HOKEJAŠKE FEDERACIJE kao i njegov kolega iz Češke MIROSLAV ŠUBRT.
 

U pripremi za nastup u I saveznoj YU hokej ligi u klubu su angažovani atraktivni igrači iz KANADE : JOKAT, JAMIESON I HAJWARD.
Pored KANAĐANA klub je pojačan i sa nekim igračima kvalitetnih klubova iz čitave Jugoslavije.

Igrači iz Kanade nisu bili skupi jer su igrajući hokej htjeli da upoznaju Evropu a eto nije slučajno što su izabrali baš Sarajevo.
Ubrzo se to pokazalo u samom prvenstvu. Bilo je atraktivnih poteza ovih igrača, golova a publika je uživala.
U sezoni 85/86 ostvaren je veoma dobar rezultat a to je da je obezbjeđen ostanak u društvu najboljih klubova u državi a plasman na sedmo mijesto u konkurenciji 12 klubova. Kanađani JOKAT je bio i najbolji strijelac lige sa postignutih 52 gola.

Ovaj rezultat su ostvarili igrači na slici:
GOLMANI : DABOVIĆ, MARENČE, TOKIČ
IGRAČI : JOKAT, ŠIŠIĆ,JAMIESON, CVITANOVIĆ, STOISAVLJEVIĆ, DUBENIK, ALAGIĆ, ATANASOV, HAJWORD, BERLEC, SEFIĆ,  MUHIĆ,  , , GAJIĆ, ŠKRIJELJ,  MUĆIBABIĆ, KRAJIĆ, HUREM, PROLAZ, BOGDANOVIĆ, ĐAFERAGIĆ,MITROVIĆ, ČURIĆ, KOSOVIĆ,. TRENER : JAROSALV JANDOUREK
 
Juniorska ekipa je učestvovala na turnirima u Beogradu i Novom Sadu a najmlađi juuuniori su igrali na međunarodnom turniru u Beogradu i zauzeli odlično 4 mjesto u konkurenciji veoma jakih klubova.
Završena sezona 1985/86 i postignuti uspjeh bila je takođe veliki izazov za postizanje još boljih rezultata.
Dolaskom na mjesto predsjednika hokej kluba godp. DUŠKA SARIČA a uz vrijedne sportske radnike organzacija u klubu dobija veliki kvalitet i nagovještava dalje i veće rezultate.
Iz kluba su otišli Kanađani JOKAT I JAMIESON ali je angažovan novi ne manje atraktivan od svojih prethodnika, takođe Kanađanin KORITKO.
Nakon plodne saradnje sa Češkim klubovima i Savezima za hokej na ledu angažovani su i vrlo poznati igrači Češke lige : KODOUSEK MILAN I BEZDIČEK VLADIMIR.
Angažovanje Čeških igrača su višestruko isplatilo jer su oni osim veoma kvalitetnih igara dali veliki doprinos nesebično prenoseći svoje znanje na veliki broj mladih igrača kluba.
Uz Kanađane i Čehe i kvalitetnog Češkog trenera u klubu su i naši reprezentativci iz Beograda PIPERSKI i ALEKSIĆ a onda već afirmisani vlastiti igrački kadar uglavnom juniori ali sposobni sa uspjehom igrati u prvoligaškoj konkurenciji.
Predsjednik kluba Duško Sarič je uz pomoć svog prijatelja iz Austrije, biznismena ADAMA ZIJELINSKOG obezbjedio potrebna sredstva za plačanje angažovanih kvalitetnih igrača u klubu.
Planirano je i ostvareno.
 

U prvenstvu su ostvarene pobjede protiv Medvešćaka, Kranjske Gore i drugih, ravnopravna igra protiv Crvene Zvezde, ponekad i Partizana a pobjeđena je i OLIMPIJA na ledu u ZETRI 3:2 koja je bila sastavljena skoro sve od reprezentativaca. (vidi clanak)
Gledaoci dolaze kao na fudbalske utakmice. Ivica Osim ne propušta ni jednu utakmicu u Zetri.
Ostvaren je plasman PLAY-OFF a na kraju konačno peto mjesto iza renomiranih klubova JASENICA, OLIMPIJE, PARTIZANA.
Najveći uspjeh kluba od njegovog postojanja. Opet je najbolji strijelac lige igrač «Bosne». Čak Milan Kodousek sa 39 postignutih golova a jedan od najboljih odbrambenih igrača proglašen je takođe igrač «Bosne» VLADIMIR BEZDIČEK.
Jaroslav Jandourek je bio kandidat za trenera državne reprezentacije a dva juniora bila nominovna u juniorsku reprezentaciju : ĐAFERAGIĆ, PROLAZ, povremeni reprezentativci igrači iz HK «Bosna» : PIPERSKI, ALEKSIČ, DABOVIČ.

Ovaj veliki uspijeh kluba ostvarili su :

GOLMANI : DABOVIĆ, HEBAR
IGRAČI : KODOUSEK, BEZDIČEK, KORITKO, PIPERSKI, ALEKSIĆ, RAKONJAC, KOSOVIĆ, ATANASOV, MITROVIĆ, MILJKOVIĆ, MAJNIK, ROZINA, BRAJDIĆ, ĐAFERAGIĆ, HUREM, BOGDANOVIĆ, PROLAZ, RIGER, BOGUNOVIĆ, ABDURAHMANOVIĆ, KULOSMAN, PLEMIĆ, KAZAZOVIĆ, HOĐIĆ, KNEŽEVIĆ, SRETENOVIĆ, ARSLANAGIĆ, MILOSAVLJEVIĆ. TRENER : JAROSLAV JANDOUREK

Ekipa je postigla dobar rezultat i u KUPU JUGOSLAVIJE, plasman u ČETVRTFINALE.
Klub je takođe imao veoma kvalitetnu pionirsku ekipu :
STARIJI : SUŠA, MUJKIĆ, ĐOMBIĆ, BUTUROVIĆ

MLADI : ČAPIN, STANIŠIĆ, ĆURIČ KAZAZOVIĆ, ŽELJO, MARJANOVIĆ, KATANUŠIĆ, TERZIĆ, DELALIĆ, BARAKOVAC, SKOKO, HUREM, VIK, ARSLANAGIĆ, BEŠO, SAKIĆ, BOGDANOVIĆ, ČAPIN, ZDEP, ČAVALIĆ, FEHRIĆ.
TRENERI MLADIH SELEKCIJA SU BILI : MATIĆ TONČI I ŠIŠIĆ MEHMED.

U nastavku uz prisutne finansijske probleme klub je nastavio da radi i da se takmiči. Klub je napustio trener JAROSLAV JANDOUREK jedan od najzaslužnijih za sve uspjehe kluba kao razvoja i popularizacije hokeja u Sarajevu pa i u cijeloj zemlji. Veliki doprinos su dali i mnogi prijatelji hokeja i aktivnosti kluba. Kasnije je ekipa nastupala u ne mnogo izmjenjenom sastavu ali sa manjim brojem igrača.
U ekipi su nastupali :
GLOMAN : KAPOUN, DABOVIĆ, MILOSAVLJEVIĆ
IGRAČI : BEZDIČEK, KODOUSEK, ALEKSIĆ, MILJKOVIĆ, KOSOVIĆ, VASOVIĆ, GAJIĆ, PLEMIĆ, PROLAZ, KULOSMAN, ĐAFERAGIĆ, BOGDANOVIĆ, ARSLANAGIĆ, KAZAZOVIĆ, MARUŠIĆ, ATANASOV. TRENER : RUDAN - ŠIŠIĆ

Iz poznatih razloga s početka 90tih kao i u drugim sportovima adekvatna aktivnost hokej kluba je prestala. Neki igrači otišli su iz Sarajeva i nastavili karijeru u klubovima u inostranstvu. U toku rata totalno je uništena i izgorena OC ZETRA gdje je dolazila hokejaška publika i do 8000 gledalaca i divila se atrakcijama dinamičnog sporta kao što je hokej.
 

Prijatelji kluba i igrači su i u teškim danima rata 1993. pokušali pokrenuti rad kluba.I zaista održano je i nekoliko treninga u dvorani SKENDERIJA. Nakon raspada bivše zajedničke države Jugoslavije 03.04.1993.osnovan je i Državni Savez hokeja na ledu BiH. Tek 1999 reaktiviran je rad Saveza kao prva aktivnost nakon skoro 10-godišnjeg hokej vakuma u BiH

Nakon rata MOK je rekonstruisao ZETRU
2000. godine je Savez preregistriran i okupljeni su ljubitelji hokeja, bivši hokejaši nekada aktivni igrači u bivšoj Jugoslaviji i svi entuzijasti dobre volje i određenog znanja koji bi mogli pomoći u složenom zadatku kojeg je Savez postavio ispred sebe. Predsjednik Saveza je Dr. Stanić, dopredsjednik Muhić i Ajvaz, članovi Cvitanović, Dreković, Zelić i Brkan.


2001. godina je za Savez hokeja na ledu Bosne i Hercegovine bila godina
Rekonstrukcije Saveza, stvaranja osnovnih uvjeta za djelovanje, povezivanja s domaćim i međunarodnim sportskim asocijacijama, programiranja razvoja hokeja na ledu u Bosni Hercegovini, popularizacije hokeja na ledu i rada s mladima

Pred početak zimske sezone 2000./2001. godina, kada je bilo izvjesno da će ledena ploha na ZETRI biti u funkciju započete su aktivnosti na stvaranju minimalnih uvjeta za rad, prije svega, okupljanje svih ljubitelja ovog sporta koji su izrazili spremnost za aktivan rad.
Namjera Grada Sarajeva da se kandidira za održavanje Zimskih olimpijskih igara 2010. godine je proizvela i podršku Grada Sarajeva bez koje se ambiciozan program ne bi mogao ostvariti.

Savez hokeja na ledu Bosne i Hercegovine je postao 61. član Svjetske hokej federacije (IIHF) 12. 05. 2001. godine.

Delegacija Saveza je prisustvovala Svjetskom prvenstvu u Ljubljani u periodu 17.04.- 22.04. 2001. godine gdje je ostvarila niz korisnih kontakata, a potrebno je naglasiti susret s generalnim sekretarom IIHF-a, direktorom turnira IIHF, sucima IIHF-a predsjednikom i direktorom hokej saveza Slovenije, predsjednikom hokej saveza Hrvatske, predsjednikom hokej saveza Jugoslavije (danas Srbije) i dr.

Susret s generalnim sekretarom IIHF Ian Ake Edvinsonje otvorio put za suradnju (pomoć u edukaciji, seminari za suce, igrače i trenere i sl.) i rezultirao prijemom u IIHF već u maju.
Savez hokeja na ledu BiH je uključen u Organizacioni Odbor za kandidaturu Grada Sarajeva za ZOI 2010. godine, te u radu radnih tijela ovog odbora redovno i vrlo konstruktivno sudjeluju i predstavnici Saveza.

Uspostavljena je suradnja s hokejašima iz RS prevenstveno iz Istočnog Sarajeva, koja je bila rezultirala zajedničkim radom, što je bilo temelj za stvaranje jedinstvenog Saveza u Bosni i Hercegovini, posredstvom OK BiH.

Sačinjena je Strategija razvoja hokeja u Bosni i Hercegovini

Klub HK Bosna je reaktiviran i toj sezoni imala sljedeće aktivnosti:
- sudjelovala na međunarodnom turniru u Ljubljani u periodu od 17. 04. do 21. 04. 2001. godine,
- pripreme tima u Zaostrogu u periodu od 10. 08. do 15. 08.
- sudjelovala na međunarodnom turniru u Mariboru u periodu 20.08-24- 08.
- pripremame na Jahorini u periodu 20.08.- 24. 08
- pripremame na Jahorini u periodu 12.10.-14-10.
Rad selekcije je popraćen i u medijima.

2002. godina je razvojna godina u granicama mogućnosti i ciljevi programa su se sveli na osiguranje redovnih izvora financiranja za sportsku djelatnost i za rad samog Saveza, produbljivanje suradnje s IIHF, Sportskim savezom, Olimpijskim komitetom i Gradom Sarajevom u cilju realizacije kandidature Grada Sarajeva za ZOI 2010
Radilo se na daljnjoj popularizaciji i omasovljenjuu (Program IIHF-a «Learn to play») te trajna inicijativa prema odgovornim za uspostavljanje ledenih ploha i izgradnju ledenih dvorana u BiH, odnosno uvjeta za in line hokej u određenim područjima. Inicirano je povećanje broja klubava u cilju organizacija liga takmičenja u sezoni 2002/2003.Pripreme reprezentacije i intenzivan rad sa selekcijom godišta 1984-1989 (olimpijskom selekcijom) i prijava na kvalifikacioni turnir IIHF 2002/2003 i kandidatura za organizaciju ovog takmičenja

U skladu s financijskim mogućnostima odgovorili smo pozivima IIHF-a za sudjelovanje u radu tijala IIHF-a u cilju realizacije ponuđenog programa obuke i usavršavanja stručnog kadra (igrača, trenera, sudaca i delegata).
Savez je odgovorio, na sve aktivnosti Sportskog saveza BiH, Olimpisjkog komiteta BiH i posebno Grada Sarajeva, odnosno Odbora za Kandidaturu Grada Sarajeva za ZOI 2010. godine, a prije svega:
Istakao je svoju kandidaturu IIHF za organizaciju svjetskog prvenstva za juniore 2003. godine i odlukom IIHF mu je ova organizacija povjerena.
 

Posredstvom MOK- a i NOK- a postignut je sporazum s Ministarstvom za omladinu i sport RS da Savez hokeja na ledu Bosne i Hercegovine, bez obzira što je za sada registriran pri ministarstvu pravde F BiH, jest Savez BiH, s tim da se klubovi iz RS uključuju u Savez po svom zahtjevu kao ravnopravni članovi Saveza, što je utemeljeno na specifičnosti hokeja na ledu koji jedino u Sarajevu, za sada ima određene uvjete za rad.
Delegacija Saveza je sudjelovala u radu godišnjeg kongresa IIHF u maju 2002. u Goteburgu kada je Kongres IIHF donio Odluku da se kandidatura Saveza za organizaciju turnira svjetskog prvenstva za juniore do 18. godina Grupa B održi u Sarajevu 2003. godine.
Delegacija Saveza je sudjelovala u na seminaru trenera i sudaca IIHF- u Beču i u Beogradu.
Uspostavljeni su dobri odnosi s nacionalnim savezima Slovenije, Hrvatske i Srbije.
Savez je ugostio ekipu HK «Vojvodine» iz Novog Sada, a reprezentativna selekcija je sudjelovala na međunarodnom turniru u Beogradu gdje je savladana reprezentacija Rumunjske i osvojena brončana medalja.
Jedan od osnovnih zadataka Saveza bilo iniciranje i organizacija klubova. Registrirani su i započeli s radom HK «Bosna» u sklopu Univerzitetskog sportskog društva «Bosna» Sarajevo, Registriran je i započeo s radom HK «Ilidža 2010.»  na inicijativu SHLBiH a uz podršku načelnika Općine Ilidža Mahmutovića. Novoregistrovan je HK «Šampion» sa sjedištem u Sarajevu, Iniciran je rad HK «Jahorina» sa sjedištem na Palama uz podršku Fakulteta za sport u Stambolčićima, a igrački kadar je stvaran u skolupu saveza već drugu godinu. Bilo je inicijativa za osnivanje HK «Slavija» u Lukavici uz podršku Općine Istočno Novo Sarajevo što nije zaživjelo.

Da bi reprezentacija BiH mogla sudjelovati na svjetskom prvenstvu kome smo domaćini u drugom mjesecu 2003. godine, preduvjet je bio održavanje liga takmičenja s minimum 4 kluba.
Održavanje liga takmičenja podrazumijeva ustrojena i aktivna sva tijela Saveza prema IIHF standardima, od sudačke organizacije, preko liga odbora do disciplinske komisije idr.
2003. godina je bila godina ekspanzije hokej sporta nakon rata. Gostovala je po prvi put reprezentacija Hrvatske u BiH i Zetri u okviru priprema BiH reprezentacije za svoj prvi nastup na jednom svjetskom IIHF šampionatu.
KLIKNI OVDJE ZA POGLEDATI HOKEJ BILTEN SP-a

Održano je WC U18divIII u Sarajevu koji je bio izvrsan domaćin i pokazalo se da je Sarajevo ostalo Zimski centar Jugoistočne Evrope. Reprezentacija BiH koju čine najvećim djelom igrači HK Bosna osvojili su brončanu medalju i treće mjesto sa samo 2 mjeseca leda u nogama i jednom održanom pripremnom utakmicom sa reprezentacijom Hrvatske sedam dana pred početak turnira. To najbolje govori o talentiranosti djece koja su bila u stanju da ostvare ovaj rezultat sa protivnikom koji su imali puno bolje uvjete za rad.
Reprezentacija BiH: DINO PAŠOVIĆ, SAFET ČOSOVIĆ, DINO ĐELKIĆ, ZLATAN ČAMĐIĆ, ADMIR PILAV, HASOVIĆ ERMIN, AMIR JUSIĆ, ZLATKO DUGANDŽIĆ, MIRSEN TIKVEŠA, ARMEN VELIĆ, NIKOLA BLAGOJEVIĆ , ŽELJKO NEŠKOVIĆ, PREDRAG RADANOVIĆ, EMIR KAPETANOVIĆ, KEMAL BAŠIĆ, JASMIN KLAPIJA, EMIR BABIĆ
TEAM OFFICIALS - TEAM LEADER: KRAJIĆ DRAGAN; HEAD COACH: DUJMOVIĆ NIKOLA ; ASSISTANT COACH: KNEŽEVIĆ ALEKSANDAR ; MEDIA OFFICER: GRACIĆ FAHRUDIN ; STAFF: HODŽIĆ HARIS ; DOCTOR : KRESO AMIR; EQUIPMENT: SKOKO ZORAN; PHYSIOTHERAPIST: DAVOR ARSLANAGIĆ
Osnovan je novi hokej klub Alfa a Champion se ugasio ali je nastao Stari Grad.
Savez je realizirao 5 projekata paralelno i to:
1. Poticaj i razvitak klubova kroz program IIHF «Learn to play»
2. Priprema i organizacija Liga takmičenja uz ustrojavanje organizacijskih i stručnih tijela Saveza te potrebnu obuku i certificiranje kadrova.
3. Organizacija i pripreme reprezentacije
4. Pripreme za organizaciju međunarodnog turnira
5. Pripreme i organizacija za odlazak BiH na WC U18DivIII u Sofiji/Bugarska.

Naglašavamo da je sva navedena aktivnost provedena s minimumom financijskih sredstava, gotovo isključivo iz Budžeta Grada Sarajeva i uz skromne donacije poduzeća, na čijem čelu su ljudi koji nisu mogli odbiti pojedinačne minimalne zahtjeve za pomoć pojedinim članovima Predsjedništva Saveza.
Teška privredna situacija u BiH je i odraz u sportu i u narednom periodu nije za očekivati značajna ulaganja u sport dok se ekonomska situacija u zemlji ne poboljša.
2004. godina je bila godina nastavka aktivnosti na razvoju ovoga nekada popularnog sporta u BiH. Održano je WC U18divIII u Sofiji uz učešće Bugarske, Izraela, Mexika, New Zeland, Južne Afrike i Turske na kojem smo ostali na posljednjem mjestu. Reprezentacija BiH koju čine najvećim djelom igrači HK Bosna sa samo 2 mjeseca leda u nogama i jednom održanom pripremnom utakmicom pred početak turnira. To najbolje govori o talentiranosti clanova reprezentacije koja su bila u stanju da uđu u duele sa protivnikom koji su imali puno bolje uvjete za rad.

UUu posjetu Savezu su bili predsjednik IIHF g-din Rene Fasel i predsjednik MOK-a Jacques Rogg
Na 2004 IIHF World U18 Championship Div III u Sofiji, BUGARSKA koje se održavalo od 06.03. - 14.03.2004. Bosna i Hercegovina je odigrala svoj prvi nastup protiv reprezentacije Turske. Turska je u ovom susretu slavila pobjedu nad reprezentacijom Bosne i Hercegovine sa 7:3. I ako snagom ujednačene, već u prvom susretu pokazali su se određeni nedostatci u našoj reprezentaciji koji su uzrokovani nedovoljnim brojem dana provedenih na ledu. Prvenstveno neuigranost i neiskustvo nas je dovelo da praktično meč izgubimo već u prvoj trećini. Bosne i Hercegovine je svoju nadmoć pokazala u drugoj i trećoj trećini ali rezultat iz prve trećine nažalost je bio nedostizan.
Golove za Bosnu i Hercegovinu postigli su naša dva nova pojačanja iz švedske, Mesanović 1 i Džamalija 2 gola. Džamalija je u ovom susretu proglašen za najboljeg igrača u reprezentaciji BiH
Za BiH su igrali : COSOVIC Safet; VELIC Armen; TIKVESA Mirsen; MUHIC Nihad; MESANOVIC Armin; DZAMALIJA Muamer; BLAGOJEVIC Nikola; HASOVIC Ermin; PILAV Admir; NESKOVIC Zeljko; DUGANDZIC Zlatko; LIC Nermin; BASIC Kemal; DZELKIC Dino; JUSIC Amir; PASOVIC Dino; BABIC Emir; CAMDZIK Zlatan - Team Officials: DRAGAN Krajic, GRACIC Fahrudin, DERVISEFENDIC Damir, MUHIC Haris, PILJAK Kemal i BAJRIC Samir
Vise o tome na IIHF web Stranici


SEZONA 2004/2005
U očekivanju postavljanju leda na Zetri i razvoja plana za sezonu 2004/2005 planovi se zasnivaju na pripremama kadeta i juniora zasada na suhim pripremama. Pripremama dijela takmičara je i u IIHF kampu u Mađarskoj.
Komisija za rad na izgradnji dvorane i postavljanje ledene površine na Alipašinom polju u Sarajevu vođena od dopredsjednika Harisa Muhića i g-dina Damira Dervišefendića donosi male pomake ali u društvenoj situaciji u kakvoj se nalazimo razumijevanje za ovakve projekte ima ali fnansijska sredstva su još uvijek nedostupna.

Odigrana je 21.2.2005. prijateljska utakmica sa reprezentacijom U 18 Hrvatske.


 

Reprezentacija u hokeju na ledu U18 učestvovala je na SP U18DivIIIQ u Ankari u Februaru 2005. Na kraju turnira protiv Turske BiH je izgubila u odlucujucoj utakmici za odlazak na turnir SP U18DivIII

 

Dodijeljene su nagrade za najboljeg napadača turnira DŽAMALIJA Muameru, specijalna nagrada pripala je opet našem igraču: NEŠKOVIĆ Željko. Za reprezentaciju BiH (U18) igrali su: ĆOSOVIĆ Safet VELIĆ Armen MEŠANOVIĆ Armin DŽAMALIJA Muamer HASOVIĆ Ermin PILAV Admir NEŠKOVIĆ Željko JUSIĆ Amir BABIĆ Emir ČATOVIĆ Haris PILAV Vedad KUKIĆ Hasan FETAHOVIĆ Irnel, Hodzic Haris, FAZLIC Amir, Dzanko Faruk i VELIC Anel. Treneri: Dragan Krajic, Lee Campbell I Gracic Fahrudin
 

 

 

 

SEZONA 2005/2006
- U suradnji sa HK „Bosna“ i Gradskom upravom grada Sarajeva u 2006 godini, sa postavljanjem ledene plohe organizovana je škola hokeja najmlađih starosnih skupina rođenih u periodu od 1993-1998 godine.
Škola je imala za cilj popularizaciju hokeja, ali i klizačke kulture uopšte. Najbolji zainteresirani polaznici ove škole pristupili su HK „Bosna“.
Klub je za potrebe škole hokeja obezbijedio termine tokom čitavog trajanja leda u Sarajevu.
HK „Bosna“ obezbijedio je i drugi termin na kojem je provodio redovne klupske aktivnosti sa postojećom bazom koja trenutno broji 100 igrača.
Savez hokeja na ledu organizovao je u suradnji sa Svjetskom hokejaškom Federacijom (IIHF) Learn to play (LTP) seminar za LTP instruktore koji će zajednički sa domaćim trenerima implementirati i prezentirati programa „Learn to play“ (nauči da igraš). Ovaj program namijenjen je najmlađim polaznicima i pokazao je izvrsne rezultate u svijetu.
Kraj sezone u Sarajevu obilježen je internacionalnim turnirom u hokeju na ledu "Sarajevo 2006" uzrasta djece do 12 godina. Na turniru su ucestvovali pored domaćina Bosne KHL Karlovac i HK Subotica.
Podjeljena je donacija US Hockey djeci U12 koja su u doniranoj opremi vrijedno trenirali.
Radosna je vijest da je ove godine organizovan i novi klub u Banja Luci HK "Banja Luka" gdje je postavljen ledena povrsina. Ove godine pored Sarajeva i Banja Luke led je postavljen i u Prijedorui Zenici ali u tim gradovima nazalost jos nije formiran hokej klub.
Klubovi HK "Bosna" i HK "Ilidža2010" za razliku od prosle godine su organizovali svoj rad na ledenoj povrsini OC Zetra dok je HK "Stari Grad", HK "Alfa" zbog nedostataka sredstava nisu u mogućnosti pripremati svoje ekipe na ledenoj površini OC Zetra.
I u ovoj sezoni nastavljeni su aktivnosti na izgradnji trening dvorane u Sarajevu sto ce se nadamo se dogoditi u bliskoj buducnosti.

SEZONA 2006/2007
Nastavak sezone se očekuje nakon godišnjih odmora u septembru 2006. Planovi rada su u pripremi.
Kroz klub uz našu podršku HK „Bosna“ će u toku iduće sezone izvršiti i sljedeće:
- ostvariti bližu komunikaciju sa školama na području Kantona Sarajevo u cilju omasovljivanja sporta te promociji klizačke kulture, klizačkih sportova, u prvoj liniji hokeja na ledu.
- voditi marketinške aktivnosti u suradnji sa Savezom hokeja na ledu BiH i Olimpijskim centrom „Zetra“ u cilju obezbjeđivanja novčanih sredstava za nesmetano funkcioniranje kluba. Sto je i najtezi dio jer jos uvijek nema zakona o sportu u BiH niti sistemske podrske sportu.
- Izvršiti cjelogodišnji najam svlačiona u Olimpijskoj dvorani „Zetra“ kako bi se olakšao rad članova kluba te riješio problem hokejaške opreme.
- pružiti podršku ojačavanju sudačke organizacije kao i organizovanju veće broja zainteresovanih za druge administrativne poslove u ovom sportu. Prije svega misli se na obuku starijih igrača HK „ Bosna“ koji će svoj rad u hokeju nastaviti na nekom od ovih poslova.
- Vršiti kontinuiranu edukaciju svojih kadrova na i van leda te u suradnji sa Savezom hokeja na ledu organizovati odlaske na međunarodne IIHF hokej kampove
Savez se preregistrovao u skladu sa zakonom. Osnivačka skupština Saveza hokeja na ledu Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj dana 22.11.2007. u Sarajevu postavila je za predsjednika Saveza, dugogodišnjeg igrača HK Bosna Haris Muhić-a
 

SEZONA 2007/2008
Ova sezone smo imali opet samo 2 mjeseca leda i u to vrijeme smo pored redovnih dnevnih treninga imali komprimirane sezonske aktivnosti.
SARAJEVO I BiH DOBILI SU ORGANIZACIJU KVALIFIKACIJA ZA SENIORSKO SVJETSKO PRVENSTVO U HOKEJU NA LEDU DIVIZIJE III. Ucesnici 2008 IIHF World Championship Div IIIQ: Armenija, Grčka i Bosna i Hercegovina
Igrali su: HALILOVIĆ Omar, NEŠKOVIĆ Željko, SENDIĆ Safet , VELIĆ Armen, BARAKOVAC Emir, ĐELKIĆ Dino, PILAV Ademir, MRKVA Denis, DUGANDŽIĆ Zlatko, PROLAZ Zemir, DŽAMALIJA Muamer, POSAVEC Dubravko, HASOVIĆ Ermin, TIKVEŠA Mirsen, PLEMIĆ Božo, KNEŽEVIĆ Aleksandar, PAŠOVIĆ Dino, ARSLANAGIĆ Armin, BAJRIĆ Samir i ĆAPIN Amel. Treneri: MARKO ZIĐAREVIĆ, IRFAN AHATOVIĆ, MEHMED ŠIŠIĆ Vodstvo reprezentacije: HARIS MUHIC, DARKO NAJŠUL, DAVOR ARSLANAGIĆ
Mjesto: OC " ZETRA", Sarajevo, BOSNIA AND HERZEGOVINA
Vrijeme odrzavanja turnira: 15.02.2008 - 17.02.2008
 

Reprezentacija je igrala na pripremama protiv Spartaka u Subotici i Zvezde u Sarajevu
HK Bosna angažovala ruskog trenera Aleksandra Zatschesova, koji je u svojoj dugogodišnjoj trenerskoj karijeri postigao značajne uspjehe sa timovima koje je vodio ali se nije dugo zadrzao pa je Savez hokeja na ledu BiH veoma brzo reagovao nakon odlaska ruskog trenera na koga je racunao i za rad sa reprezentacijom. Tako je vec 12.1.2008. bio angažovan trener iz Subotice g-din Marko Ziđarević koji je vodioBH reprezentaciju za sezonu 07/08.
2008 odrzan je i međunarodni veteranski turnir u hokeju na ledu ICE Haversi 2008. Havers su poceli redovno ici na turnire i utakmice u Regionu. Beograd, Subotica i Sisak.
U Sarajevu, povodom obilježavanja 24. godišnjice olimpijade ZOI '84 u Sarajevu održao se treći međunarodni turnir u hokeju na ledu "Sarajevo kid's 2008." za djecu uzrasta 94 i mlađe.
Dvorana je tema ali vlasti su i dalje gluhe. U posjeti suu nam bili predsjednik Stajerske g-din Voves kojom smo prilikom dobili donaciju od 30.000€ za razvoj našeg sporta.
 

SEZONA 2008/2009
Dobili smo ogradu za Hokej na ledu sa olimpijade u Torinu od IIHF-a za postavljanje još jedne ali višemjesečne ledene površine. ZETRA izmjestila klizalište iz dvorane pod balon.
Dosta seniora HK Bosna se pridruzilo Veteranima (Ice Havers) gdje vide svoju vecu sansu za igranje utakmica jer su se Ice Havers organizovali i redovno ucestvuju na turnirima u regionu. (Ljubljana, Subotica, Beograd kao i u Sarajevu). Tradicionalno se igrala utakmica sa Siskom.
Haversi su organizirali svoj drugi Veteranski turnir u Sarajevu i ostvarili najbolji uspijeh osvajanjem 2 mjesta na turniru izgubivsi u Finalu od tima iz Ljubljane Ledolomilci.
Djeca HK Bosna uzrasta 94 i mlađe su imala svoj vec cetvrti tradicionalni turnir Sarajevo Kids 2009 na kojem su osvojili 2 mjesto.U Subotici je 15. i 16.2. odrzan tradicionalni turnir \"Subotica 2009\" ovaj put za generacije igraca rodjenje 1994. i mladje. Na turniru su ucestvovale ekipe UTE iz Budimpeste, Bosne iz Sarajeva, NS Stars iz Novog Sada, Crvene Zvezde iz Beograda i domacin Spartak.
Grad i dalje podržava rekreativno klizanje ali sportistima kojiu su prevazišli rekreativni nivo nisu omogučeni uvjeti i daljnji razvoj.
U tom kontekstu kako se ne možemo osloniti na lokalnu zajednicu SHLBiH nastavlja svoj vlastiti cilj a to je za početak postavljane lklizališta u Skedneriji jer ZOI84 nije pokazao interes za gradnju male ledene dvorane,.
Kako SHLBiH posredstvom IIHF-a pored mašine za obradu leda ZAMBONI dobio ograduu za klizalište kojem nedostaje rashladna tehnika tražimo zainteresirane partnere koji bi imali pomogli naša nastojanja i žele učestvovati u zajedničkom projektu postavljanje leda u Gradu Sarajevu.
Prvi je odreagovao na nase potrebe nacelnik opcine Centar g- Becirevic i dao Savezu 50.000 € za kupovinu rashladne tehnike. Kantonalni ministar KiS Hadzihafizbegovic također je dao podršku povratka leda u Skenderiju čime je naložio hitnu rekonstrukciju i provedbu našeg projekta. U procjenu investicije uključuje se i IIHF koji je poslao u Sarajevo svoj expertni tim iz Finske.

Premijer Kantona Sarajevo g-din Mehmedić sa Vladom KS je dao podršku rekonstrukciji Ledene dvorane čija realizacija je u toku. Savez šalje svoj kadar u Finsku na IIHF kamp. Predsjednik Muhic postaje clan IIHF Event Committee
.


SEZONA 2009/2010
Postavljanje klizališta u ledenoj dvorani Skenderije je sve izvjesnije ali ove sezone je to već kasno. Nabavljena je oprema i ispunjeni su tehnicki uvjeti. Dobro bi bilo rekonstruisati svlačionice i krov.
Započela je prva Savezna hokej liga BiH BHL.

 

HK Bosna
LISICE sa Općine Centar
HK Stari Grad
VUKOVI sa Starog Grada
HK Alfa
MEDVJEDI iz Novog Sarajeva

Nastavak slijedi...


 

Autori : Slađan Ajvaz, Haris Muhić